Sernik na zimno z truskawkowym środkiem

Obraz 022

Delikatny, orzeźwiający sernik o cytrynowym smaku z truskawkowym środkiem. Cieszy oko i podniebienie.

Obraz 007 Obraz 002

Składniki:
Tortownica 18cm
500g. truskawek
1 galaretka przezroczysta o smaku truskawkowo-śmietankowym
700g. sera twarogowego z wiaderka
2 galaretki przezroczyste o smaku cytrynowym
okrągłe biszkopty
Przygotowanie:
Galaretkę truskawkowo-śmietankową rozpuścić w 300ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
Z truskawek usunąć szypułki, umyć, każdą przekroić na pół.
Parę truskawek pokroić w plasterki.
Przekrojone w pół truskawki ułożyć ciasno w małej miseczce wysokości tortownicy, zalać zimną galaretką.
Odstawić do lodówki aby całkowicie stężała.
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml wrzątku, odstawić do wystudzenia.
Twaróg zmiksować z 750 ml galaretki.
Na dno tortownicy ułożyć biszkopty, wylać troszkę masy serowej, tak by tylko zakryła biszkopty.
Na środku ułożyć zastygnięte truskawki w galaretce, po bokach wylać resztę masy serowej.
Odstawić by lekko stężała,na serze ułożyć plastry truskawek, polać resztą pozostałej galaretki.
Odstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.

 

Obraz 015 Obraz 030

 

Obraz 022

 

Smacznego :)