Schabowy z sosem z podgrzybków

Obraz 041

Porządny, soczysty kotlet schabowy podany z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie własnoręcznie zbieranych podgrzybków, smażonych na maśle. Do zestawu idealnie pasują ziemniaki, kasza czy też pieczywo.

Obraz 035 Obraz 042
Składniki:
Kotlety:
1kg. schabu bez kości
1 l. mleka
2 cebule
sól, pieprz
2 jajka
Bułka tarta
smalec do smażenia
Kwaśna śmietana 18% do podania
Sos:
0,5 kg. świeżych lub mrożonych podgrzybków
2 cebule
3 łyżki masła klarowanego
0,5l. rosołu lub bulionu
150 ml. śmietanki 30%
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kotlety:Schab pokroić 1-2 cm plastry, rozbić cienko.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
Cebulę pokroić w plastry.
W wysokim naczyniu/pudełku na żywność układać na przemian układać mięso i cebulę.
Całość zalać mlekiem.
Odstawić na min 12 godz. do lodówki.
Następnego dnia plastry mięsa panierować w roztrzepanych jajkach z odrobiną soli i pieprzu oraz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać smalec, smażyć rumiane kotlety z obu stron.
Sos:Cebulę pokroić w kostkę, oczyszczone grzyby w dość grube paski.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać grzyby.
Smażyć na minimalnym gazie przez 10 min.
Wlać rosół/bulion, dusić na minimalnym gazie kolejne 20-30 min do wyparowania części płynów.
Sos doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki oraz słodką śmietanką.
Wymieszać.
Kotleta podawać z kleksem kwaśnej śmietany w towarzystwie sosu grzybowego.

Obraz 041 Obraz 043

 

 

Smacznego :)