Schabowe zapiekane z warzywami

Obraz 040

 Tradycyjny kotlet schabowy zapiekany z mieszanką warzywną i serem żółtym.Pyszna propozycja zarówno na niedzielny jak i codzienny obiad.

Obraz 040

Składniki:

Kotlety:
4-5 plastrów schabu wieprzowego
sól , pieprz
1 jajko
5 łyżek mleka
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta do panierowania
smalec do smażenia
Warzywa:
8 pieczarek
1 cebula
1/2 małej cukinii
1/2 czerwonej papryki
1/2 łyżeczki sosu piri-piri
sól , pieprz
olej rzepakowy do smażenia
100g. tartego sera żółtego

Przygotowanie:
Kotlety:Każdy plaster mięsa rozbić cienko , oprószyć solą i pieprzem.
Panierować w mące , jajkach roztrzepanych z mlekiem oraz w bułce tartej.
Smażyć rumiane kotlety na rozgrzanym smalcu.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Warzywa:Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy , zeszklić cebulę , dodać paprykę oraz cukinie , po chwili dołożyć pieczarki.
Dusić do odparowania płynu.
Doprawić sosem piri-piri , solą i pieprzem.
Każdy kotlet posypać serem żółtym , położyć warzywa , posypać ponownie serem.
Zapiekać około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 039 Obraz 034    Smacznego :)