Schab z rękawa z młodą kapustą i pieczarkami w śmietanie

DSC_0049

Kruchy, delikatny schab pieczony w warzywach i świeżych, ogródkowych ziołach. Pod koniec pieczenia podlany słodką śmietanką. Z młodymi ziemniakami w koperku smakuje wyśmienicie.

 

DSC_0050 DSC_0043

Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól, pieprz
1/2 główki młodej kapusty
0,5 kg pieczarek
1 cebula
100 ml rosołu lub bulionu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
1/2 pęczka kopru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanego majeranku
Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć, pokroić w 1cm. plastry.
Każdy plaster lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Kapustę poszatkować, obrane pieczarki przekroić na pół / duże w ćwiartki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Warzywa wymieszać razem.
Rosół/ bulion połączyć z przyprawami, oraz świeżymi ziołami.
W woreczku do pieczenia układać warstwami mięso oraz warzywa.
Każdą warstwę zalać paroma łyżkami przygotowanego sosu.
Woreczek umieścić w naczyniu do pieczenia.
Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Po tym czasie otworzyć rękaw, wlać słodką śmietankę, delikatnie wymieszać.
Piec kolejne 5 min.

DSC_0049

 

DSC_0051

Smacznego :)