Schab pieczony w sosie pomidorowym z pieczarkami i marchewką

DSC_0607A

Przepyszny, kruchy, mocno pomidorowy schab z dużymi kawałkami warzyw.
W trakcie pieczenia mięsa możemy przygotować dodatki i podać wyśmienity obiad dla całej rodziny.
Jako dodatki polecam sałatkę ze świeżych warzyw typu mix sałat z fetą i kaszę lub puree ziemniaczane.

 

DSC_0605A

Składniki:
1 kg. schabu bez kości
sól, pieprz
mąka pszenna
smalec do smażenia
Dodatki:
1 kg. pieczarek
4 cebule
4 marchewki
1 l. przecieru pomidorowego
200g. koncentratu pomidorowego
1 łyżka octu
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Schab pokroić w 2 cm. plastry, delikatnie rozbić.
Każdy oprószyć solą i pieprzem oraz obtoczyć w mące.
Smażyć na rozgrzanym smalcu, na rumiano z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Pieczarki obrać, przekroić na pół ( małe zostawić w całości).
Cebulę w pół plasterki, obrane marchewki w dość grube plastry.
W głębokim naczyniu żaroodpornym lub blaszce, warstwami układać plastry schabu i warzywa.
Czynność powtórzyć.
Przecier dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym, octem, bazylią oraz solą i pieprzem.
Zalewę wlać do naczynia.
Piec około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180st.

 

DSC_0607A

 

DSC_0609A

Smacznego :)