Schab gotowany w chrzanie

Obraz 034

Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych wędlin, które co roku obowiązkowo przygotowuję…Piekę, gotuję czy oddaje zamarynowane do wędzenia.
Czasem robię peklowane, czasem długo marynowane – najważniejsze że wychodzą pyszne i domowe.
Wiadomo iż plaster wędliny świetnie smakuje z chrzanem, pomyślałam by całe mięso przesiąkło jego smakiem.
Schab wyszedł delikatny, aromatyczny i niezwykle soczysty.
Świetnie smakuje z dodatkiem ćwikły czy też musztardy, na pewno przygotuję go jeszcze nie raz 😉

Niezbędnymi pomocnikami w kuchni są porządnie wykonane rękawice oraz idealnie naostrzony nóż  Ambition

Obraz 034 Obraz 041

Składniki:
1,5 kg schabu w całościObraz 039
Zalewa:
l. wody
0,5kg. ostrego chrzanu
4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki soli morskiej
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie:
Schab umyć osuszyć.
W garnku przygotować zalewę.
Wodę wymieszać z chrzanem, dodać przyprawy oraz rozgniecione ząbki czosnku.
W zalewie umieścić mięso,( musi być całkowicie zanurzone ew. dolać wody) odstawić na 12 godz do lodówki.
Następnego dnia schab gotować w zalewie przez 30 min.
Pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia.
Gdy będzie zimy, opłukać pod bieżącą wodą.

 

 

Obraz 050

 

Obraz 058

 

Obraz 046

 

 

Smacznego :)

 

 


Przepis na udane święta