Sam zapach i kolor zupy zachęca do jedzenia a w efekcie w talerzu nie pozostaje po daniu nawet ślad :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupa-krem z pieczonej cukinii i szpinaku z boczkiem i ryżem

Składniki:
200 g mrożonych liści szpinaku ( można użyć świeżych)
2 dość duże cukinie
200 g drobnego ryżu białego ( 2 saszetki . Po ok. 50 g na osobę)
200 g boczku wędzonego w kawałku
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli i pieprzu
papier do pieczenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Boczek pokroić w cieniutkie plastry.
Na blaszce do pieczenia rozłożyć papier , kłaść plastry cukinii oraz boczku.
Piec w 180 st ok 25 min.
Upieczoną cukinię przełożyć do garnka dodać szpinak. zalać wodą ok. 1,5l. Gotować razem ok 25 min.
Doprawić czosnkiem granulowanym , solą i pieprzem. W tym czasie ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli.
Gotową zupę zdjąć z ognia , zmiksować blenderem na gładki krem. ( spróbować ew. doprawić) Do talerza wkładać 1/2 saszetki ryżu , zalać zupą .
Podawać z upieczonym boczkiem .

Smacznego :)