Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Obraz 040

Sałatka z zielonych pomidorów które nie zdążyły dojrzeć na działkowych krzaczkach. Świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, pieczonych mięs czy też kanapki.

Składniki:

2 kg zielonych pomidorów ( miałam różne zwykłe malinowe koktajlowe)
4 cebule
2 łyżki soli
po parę ziarenek gorczycy na każdy słoik
Zalewa:
0,5l.wody
1 szklanka octu
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 łyżki soli
5 liści laurowych
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka czarnego pieprzu w ziarnach
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, kroimy w cienkie plastry.
Obraną cebulę kroimy w piórka , dodajemy do pomidorów.
Warzywa zasypujmy dwiema łyżkami soli, mieszamy.
Odstawiamy na godz.
Po tym czasie odlewamy powstałą wodę.
Słoiki napełniamy sałatka, do każdego wrzucamy po parę ziarenek gorczycy.
Zalewa:Do garnka wlewamy wodę, dodajemy resztę składników, zagotowujemy, gotujemy kolejne 2 min. Przecedzamy.
Zalewę wlewamy do słoików z pomidorami, zakręcamy szczelnie.
Odstawiamy do góry dnem przykrywając bawełnianą ściereczką do całkowitego wystudzenia.
( Dla bezpieczeństwa słoiki możemy dodatkowo za pasteryzować)

Obraz 040

 

Obraz 037

 

Smacznego :)