Sałatka ryżowa na ciepło

Obraz 032

Bardzo smaczna sałatka ryżowa podana na ciepło. Idealna do zabrania w pudełko jako lunch w pracy. Jest syta i bardzo prosta w przygotowaniu.Możemy podać ją do kotleta lub przygotować np. z dodatkiem smażonej piersi kurczaka.

Składniki:
200g. białego ryżu
2 marchewki
ćwiartka białej kapusty
1 cebula
2 mięsiste pomidory
200g. groszku konserwowego
1/2 szklanki rosołu lub bulionu
1 łyżka suszonych ziół
sól,pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente , odcedzić.
Warzywa obrać, umyć.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkować, cebulę posiekać drobno.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło klarowane, zeszklić cebulę dodać resztę warzyw.
Smażyć do momentu aż zwiędną co jakiś czas mieszając.
Wlać rosół/bulion, dusić do odparowania płynu.
Do warzyw dodać ryż, doprawić ziołami, solą i pieprzem, smażyć na wolnym ogniu przez 5 min mieszając.

Obraz 032

 

Obraz 035

 

Smacznego :)