Sałatka na krakersach z tuńczykiem

Obraz 086

Podczas Świąt Bożego Narodzenia w wielu domach podawane są ryby w przeróżnych postaciach.
Moja propozycja jest nie codzienna jak przystało na świąteczną przystawkę.
Pyszna sałatka na krakersach z trzema idealnie pasującymi do siebie masami.
Soczysty tuńczyk, chrupiąca prażona cebulka oraz jajka z ogórkiem.
Koniecznie polecam spróbować

Po tylu pysznościach które królują na świątecznym potrafimy czuć się przejedzeni, w takim wypadku polecam wspomóc się Espumisan Max na pewno szybko upora się z nieprzyjemnymi dolegliwościami.

Obraz 090 Obraz 073

Składniki:
2 opakowania krakersów
Masa serowa:
250g. sera żółtego
6 ogórków konserwowych
3 łyżki majonezu
sól pieprz
Masa rybna:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki majonezu
sól pieprz
Masa jajeczna:
6 ugotowanych białek
4 łyżki prażonej cebulki
3 łyżki majonezu
sól,pieprz
Wykończenie:
3 łyżki majonezu
6 ugotowanych żółtek
posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
Masa serowa: ser oraz obrane odsączone z soku ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dodać majonez, sól i pieprz, wymieszać.
Masa rybna:Tuńczyka odsączyć z sosu rozdrobnić widelcem.
Dodać sól i pieprz, wymieszać.
Masa jajeczna: Białka zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać prażoną cebulkę majonez oraz sól i pieprz.
Wymieszać.
Na prostokątnej lub kwadratowej tacy ułożyć warstwę krakersów posmarować masą serową, przykryć krakersami, posmarować masą z tuńczyka, ponownie ułożyć krakersy posmarować je masą jajeczną.
Wyłożyć ostatnią warstwę krakersów,posmarować majonezem.
Wierzch posypać tartymi żółtkami, posypać szczypiorkiem.
Sałatkę schłodzić w lodówce.

Obraz 086

 

Obraz 108

 

Obraz 119

 

 

Smacznego :)


Świąteczne tradycje