Sałatka kalafiorowa z młodymi ziemniakami i roszponką

z7

Przepyszna sałatka z kalafiora, młodych ziemniaków w mundurkach oraz roszponki. Z dodatkiem aromatycznego kopru i sosu jogurtowego ze świeżo mielonym pieprzem. Sałatka może stanowić samodzielny posiłek lecz jak najbardziej idealnie sprawdzi się podana do mięs i ryb z grilla czy też do duszonego, pieczonego mięsa.

z2 z

 

Składniki:
1 duży kalafior
1 kg młodych ziemniaków
100g. roszponki
1 pęczek kopru
2 cebulki dymki
sól
Sos:
200ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Umytego kalafiora podzielić na różyczki, gotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić.
Ziemniaki wyszorować, także ugotować we wrzątku z solą, odcedzić.
Ostudzone pokroić na ćwiartki, malutkie na pół.
Koper umyć, otrzepać wraz z cebulkami dymkami posiekać drobno.
Składniki na sos połączyć razem.
Do miski przełożyć warzywa oraz koper, wlać sos.
Całość dokładnie wymieszać.
Podawać od razu lub schłodzoną w lodówce.
z7

Smacznego :)

z10