Smażony brązowy ryż, maślany, pikantny, idealny jako dodatek do mięs i ryb.
Ryż z dodatkiem świeżych papryczek chili, młodych marchewek oraz pieczarek.
Może równie dobrze być samodzielnym daniem z sałatką ze świeżych warzyw i kubkiem domowej lemoniady 
Składniki:
200g. ryżu brązowego BIO POLSKIE MŁYNY
300g. pieczarek
2 młode cebule
1/2 czerwonej papryczka chili
1/2 żółtej papryczki chili
15-20 sztuk małych, młodych marchewek
300 ml rosołu lub bulionu
2 łyżki masła 82%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić.
Marchewki oskrobać, gotować do miękkości.
Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę.
Papryczki posiekać drobno wraz z pestkami.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę z paprykami chili, dołożyć pieczarki.
Dusić do odparowania płynu.
Dodać marchewki, oraz ryż, wlać rosół/bulion.
Gotować na minimalnym gazie do wchłonięcia płynu co jakiś czas mieszając.
Danie doprawić solą i pieprzem.
Dodać pozostałą łyżkę masła, wymieszać.