Ryby już były to teraz czas na soczysty filet z indyka , z aromatycznym czerwonym farszem z chrupiącymi kawałkami orzechów . Rarytas na świąteczny stół :)

DSC09460

Indycza rolada z burakiem

Składniki:
 

1 kg filetu z indyka
450 g. mięsa mielonego z indyka
2 małe buraczki lub 1 duży
10 orzechów włoskich
1/2 szklanki bułki tartej
masło
1 łyżka musztardy
1 łyżka śmietany
1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
zioła do drobiu
sól , pieprz

DSC09460

Przygotowanie:

Orzechy obłupujemy , rozgniatamy , mieszamy ze śmietaną.
Filet z indyka rozbijamy tłuczkiem ( uważamy by nie porobiły nam się dziurki)
Nacieramy musztardą , solą i pieprzem- odstawiamy do lodówki na ok . pół godz.
Buraki obieramy , gotujemy na pół miękko , mięso mielone przekładamy do miseczki , wsypujemy bułkę tartą , przyprawę do mięsa mielonego sól,pieprz – ścieramy buraczki na tarce o dużych oczkach , mieszamy z mięsem.
Na filet indyka rozkładamy mięso mielone , oraz robimy z 3/4 orzechów paseczki.
Zwijmy roladę.
Wierzch rolady smarujemy resztą orzechów oraz obsypujemy obficie ziołami do drobiu.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem , wkładamy roladę.
Pieczemy 55 min w 200 st. 15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę z naczynia żaroodpornego , polewamy roladę topionym masłem. Gotową roladę kroimy w plastry podajemy z pieczywem , ziemniakami lub samą.

Smacznego :)