Rosół z prośnianek

Rosół z prośnianek

Rosół który w mojej rodzinie nazywany jest królewskim ,gotowany jest z pokolenia na pokolenia. Każdy czeka z utęsknieniem na niego cały rok .

Składniki:
2 kg. szarych prośnianek( gąsek)
5 marchewek
1 pietruszka
1 biała część pora
1 opalona cebula
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
6 skrzydełek z kurczaka
ziemniaki
sól , pieprz
Rosół z prośnianek Rosół z prośnianek

Przygotowanie:
Prośnianki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
Marchew oraz pietruszkę obieramy.
Wszystkie warzywa myjemy .
Do garnka wkładamy grzyby , warzywa ,listki laurowe oraz ziele angielskie.
Zostawiamy na wolnym gazie.
W oddzielnym garnku podgotowujemy skrzydełka , odcedzamy , płuczemy.
Przekładamy do garnka z zupą.
Gotujemy 2 h.
Rosół ma tylko delikatnie pyrkać.
Ziemniaki obieramy , myjemy , gotujemy z dodatkiem soli.(W ilości zależnej od domowników.)
Odcedzamy , osuszamy nad ogniem , tłuczemy.
Ziemniaki podajemy zalane rosołem z prośniankami , plasterkami marchewki i jeśli lubimy ze skrzydełkiem.
Drugą wersją podania są ugotowane ziemniaki okraszone smażoną słoniną z cebulką oraz rosół z prośniankami , marchewką i skrzydełkiem.

Smacznego :)