Rosół drobiowy z gąskami i karmelizowaną cebulą

Obraz 098

Rosół z prośniankami towarzyszy mojej rodzinie od pokoleń.
W okresie jesiennym przygotowuję go ze świeżych grzybów zaś w zimę z mrożonych.
Tym razem postanowiłam wzbogacić jego smak karmelizowaną cebulą która nadaje wspaniałego smaku i koloru.

Czasem z gąsek przygotowuję także wywar z dodatkiem samych skrzydełek z kurczaka i marchewki. Jest równie pyszny jednak delikatniejszy .

Obraz 062 Obraz 125

Składniki:

2-3 porcję rosołowe drobiowe
3marchewki
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
1 por
1/2 pęczka natki pietruszki
ćwiartka białej kapusty
1 kg oczyszczonych grzybów gąsek ( zielonki , prośnianki)
sól, pieprz
3 cebule
3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać ok 2,5-3 l zimnej wody, gotować do powstania szumowin, zebrać.
Warzywa obrać obyć.
Gaz zmniejszyć na minimum, do wywaru dodać warzywa oraz natkę pietruszki, gotować kolejną godz.
Grzyby obgotować 2 min w osolonym wrzątku. Zebrać powstałą pianę , odcedzić opłukać , dodać do garnka z rosołem.
Rozgrzać suchą patelnię, zrumienić pokrojone w cząstki cebule, wsypać cukier, gdy się rozpuści przemieszać cebulę.
Cebule przełożyć do zupy wraz ze smakiem z patelni wydobytym po wlaniu paru kropel wody.
Gotować kolejne 2 -2,5 godz na minimalnym gazie.
Wywar przecedzić do oddzielnego garnka, włożyć gąski oraz pokrojone w plastry marchewki.
Rosół podawać z okraszonymi ziemniakami lub razem z ziemniakami w jednym talerzu.

 

 

Obraz 098

 

Obraz 086

 

Smacznego :)