Roladki z szynki z farszem jajecznym w galarecie z żurku

Obraz 117

Tradycyjną galaretę przygotowywaną na rosole postanowiłam zastąpić typowo Wielkanocną zupą czyli domowym żurkiem. Efekt na prawdę wspaniały. Przystawka która nie tylko smakuje ale i pięknie prezentuje się na stole.
Plastry szynki wypełnione lekko pikantną pastą jajeczną z chrzanem i szczypiorkiem, zatopione w domowej zupie. Gwarantuję zachwycenie i ciekawość gości zwykłymi roladkami w nie codziennej galarecie.

Obraz 117

Składniki:
8 plastrów szynki wielskiej
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki chrzanu śmietankowego
1/2 pęczka posiekanego, cienkiego szczypiorku
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony pieprz kolorowy
1 szklanka domowego żuru
1 łyżka żelatyny spożywczej+ 2 wody
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Jajka obrać, umyć, pokroić w małą kostkę( Ja używam kratki jarzynowej)
Do jajek dodać chrzan i szczypiorek, doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać.
Na każdy plaster szynki kłaść po 2-3 łyżki farszu jajecznego.
Zwinąć plastry w rulon, ułożyć na półmisku/talerzu z wgłębieniem.
Ja przygotowałam 2 talerze po 4 roladki.
Żelatynę zalać wodą, gdy napęcznieje podgrzać do jej rozpuszczenia.
Do żurku ( najlepiej jak będzie w temp. pokojowej) Wlać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Talerze z roladkami zalać żurkiem, udekorować natką pietruszki.
Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia galarety.

Obraz 125

Obraz 122

 

Smacznego :)