Roladki z mięsa mielonego faszerowane jajecznicą na bekonie

Roladki z mięsa mielonego faszerowane jajecznicą na bekonie

Mięso mielone lubi zioła oraz jajka. Tym razem postanowiłam nafaszerować je jajecznicą z dużą ilością bekonu i czosnkowej cebuli . Bekon różni się od boczku tym że ma o wile mnie tłuszczu więc mielone wyszły wprost przepyszne i można powiedzieć nawet że delikatne .
Danie polecam podać z ziemniakami posypanymi koprem oraz ulubioną sałatką.

 

Składniki:
( Na 4 duże rolady)
400g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
1/ szklanki bułki tartej
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli i pieprzu
Farsz:
200 g. bekonu w plastrach
2 cebule czosnkowe
2 jajka
4 łyżki mleka
szczypta soli i pieprzu do smaku
Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia
folia spożywcza
Roladki z mięsa mielonego faszerowane jajecznicą na bekonieRoladki z mięsa mielonego faszerowane jajecznicą na bekonieRoladki z mięsa mielonego faszerowane jajecznicą na bekonie

Przygotowanie:
Do mięsa mielonego wbić jajo , dodać bułkę tartą ,kajzerkę , przyprawy oraz zioła.
Wyrobić dłońmi masę do połączenia się składników.
Farsz:Bekon oraz cebulę pokroić w kostkę.
Na suchą , rozgrzaną patelnie wrzucić bekon a gdy wytworzy tłuszcz dodać cebulę , smażyć na rumiano co jakiś czas mieszając.
Jajka roztrzepać z mlekiem , szczyptą soli i pieprzu , wlać na patelnie , wymieszać , smażyć do momentu lekkiego ścięcia się jajek.
Na folię spożywczą kłaść garść mięsa mielonego , rozpłaszczyć , nałożyć jajeczny farsz , zwijać za pomocą folii roladę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz , smażyć rumiane roladki na wolnym ogniu z każdej strony.

Smacznego :)