Roladki schabowe z mozzarellą i żurawiną

Obraz 015

Uwielbiam tę Świąteczną atmosferę czy cała rodzina, dalsza i bliższa zbiera się przy stole. W tym dniu podczas obiadu lubię gdy na stolę jest parę rodzajów mięs , tak aby każdy mógł wybrać swój ulubiony. Konieczne są tradycyjne kotlety, pieczona kaczka czy też wołowina oraz roladki z wykwintnym farszem.
Delikatna mozzarella, słodka żurawina oraz pikantny świeżo mielony pieprz są świetnym dodatkiem do schabu.
Podane z pieczonymi ziemniakami, lub ziemniaczanym purée i surówkami np. z białej i czerwonej kapusty smakują wyśmienicie.

Akcesoria które znacznie ułatwią Wam przygotowanie rodzinnym Świąt znajdziecie w sklepie Ambition

Zapraszam :)

Obraz 027 Obraz 031

Składniki:
0,7 kg. schabu bez kości
350g. żurawiny do mięs i serów
2 kulki mozzarelli
świeżo mielony pierz kolorowy
sól
2 jajka
1/3 szklanki mleka
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Schab umyć osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry
Każdy plaster mięsa roztłuc cienko, uważając by go nie przedziurawić.
Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry zaczynając od węższej strony.
Każdego kotleta posolić, posmarować po całości żurawiną,oprószyć obficie świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Ułożyć po dwa,trzy plasterki mozzarelli.
Zwinąć roladkę zakładając najpierw dwa boki na farsz a następnie formując rulon.
Jajka roztrzepać z mlekiem.
Każdą roladę maczać w jajkach oraz obtaczać w bułce tartej.
Rozgrzać tłuszcz.
Smażyć na rumiano z każdej strony.
Roladki podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką

 

 

 

jObraz 015

Obraz 050

 

Smacznego :)


Przepis na udane święta