Roladki schabowe z grzybami leśnymi

Obraz 012

Schab i grzyby leśne to idealne połączenie smakowe. Wiem dość ciężkie ale jakie pyszne. Na świeże grzybki możemy pozwolić sobie tyle przez krótki okres w roku więc warto skorzystać i delektować się pysznym obiadem.

Obraz 005 Obraz 003
Składniki:
1 kg schabu bez kości
sól,pieprz
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1 szklanka bułki tartej
olej lub smalec do smażenia
Farsz:
2 cebule
500g. oczyszczonych podgrzybków ( lub mieszanych grzybów leśnych)
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w 1 cm. plastry, rozbić cienko.
Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem.
Farsz:Grzyby dokładnie oczyścić, obgotować w wodzie z dodatkiem soli i octu w między czasie zbierając szumowiny, odcedzić, pokroić drobno.
Cebulę posiekać.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę a gdy się zeszkli dodać grzyby.
Smażyć kolejne 5 min.na minimalnym gazie, co jakiś czas mieszając.
Pod koniec smażenia farsz doprawić solą , pieprzem i natką pietruszki.
Na każdy plaster mięsa nakładać farsz, zawinąć brzegi do środka a następnie zwinąć w rulon.
Roladki obtaczać w roztrzepanych jajkach z mlekiem a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.
Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

 

 

 Obraz 012

Obraz 011

 

 

Smacznego :)