Roladki schabowe z farszem pieczarkowym

Obraz 041

Roladki schabowe nadziane soczystym farszem pieczarkowym z aromatyczną natką pietruszki.

 

Roladki schabowe z pieczarkami są dość popularne , pewnie dlatego że bardzo smaczne i pewnie każdy z Was miał już okazję ich próbować. Ja wzbogaciłam swój farsz pieczarkowy natką pietruszki a w roladce zawinęłam po kawałku sera i masła , mówię Wam pycha :) Polecam na rodzinny lub świąteczny obiad.

 

Składniki:DS2
1,5kg schabu
2 cebule
mleko
sól , pieprz
Farsz:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszkiDS3
100 g sera żółtego w kawałku
100 g masła 82%
sól , pieprz
2 łyżki masła
Paniera:
3 jajka
4 łyżki mleka
2 szklanki bułki tartej
smalec lub olej do smażenia

 

 

Obraz 030
Przygotowanie:
Schab myjemy , osuszamy.
Kroimy w 2 cm. plastry , rozbijamy cienko.
Cebulę obieramy , kroimy w piórka.
W pojemniku układamy warstwy schabu , przykrywamy piórkami cebuli oraz oprószamy solą i pieprzem.
Czynność powtarzamy do wykończenia składników.
Całość zalewamy mlekiem , odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia schab wyjmujemy z mleka , osuszamy na ręczniku papierowym.
Farsz:Obrane pieczarki oraz cebulę kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę , dodajemy pieczarki.
Smażymy do odparowania płynu , doprawiamy solą i pieprzem.
Wsypujemy natkę pietruszki , mieszamy.
Ser żółty oraz masło kroimy w paski.
Na każdym plastrze schabu rozsmarowujemy farsz pieczarkowy , kładziemy pasek sera i masła.
Zwijamy ścisło roladki.
Panierka:Jajka mieszamy z mlekiem.
Każdą roladkę maczamy w jajkach a następnie w bułce tartej.
Tłuszcz rozgrzewamy.
Smażymy mięso na rumiano z obu stron.
Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Obraz 041

Smacznego :)