Roladki drobiowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pieczone w słodkiej śmietance

Obraz 015

Małe ,soczyste i delikatne w smaku roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami pieczone w słodkiej śmietance z serem żółtym. Idealne na niedzielny , świąteczny jak i codzienny obiad do gotowanych , pieczonych ziemniaków bądź ryżu.

Obraz 023 Obraz 025
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
8 pomidorów suszonych z oleju
8 kostek mrożonego szpinaku w liściach
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól , pieprz
250 ml śmietanki 30%
200 g. tartego sera żółtego
sól , pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć , osuszyć odciąć kostki oraz błonki.
Każdą pierś przekroić na 3 podłużne plastry , delikatnie rozbić , oprószyć solą i pieprzem.
Czosnek posiekać drobno , na patelni rozgrzać masło , przesmażyć czosnek , dodać szpinak , smażyć do odparowania płynu.
Suszone pomidory pokroić w paski.
Na każdy kawałek mięsa ułożyć łyżkę szpinaku oraz 2-3 paski suszonego pomidora , zwinąć roladkę.
Roladki ułożyć na naczyniu do zapiekania , zalać słodką śmietanką oraz posypać serem żółtym.
Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Obraz 015

Obraz 035 Obraz 018     Smacznego :)