Roladki drobiowe z serem i natką pietruszki

Obraz 056

Pomysł na podanie kotleta z piersi kurczaka.Mięso jest soczyste, po przekrojeniu wypływa roztopione masło i ciągnący się ser żółty wzbogacony o natkę pietruszki. Kotlety świetnie smakują z gotowanymi ziemniakami i ulubionym warzywem np. z brokułem.

Obraz 040 Obraz 048

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól morska świeżo mielona
pieprz czarny świeżo mielony
50g. sera żółtego w kawałku
50g. masła 82%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
4 łyżki mleka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć osuszyć.
Każdą pierś przekroić na pół wzdłuż, rozbić dość cienko uważając by nie podziurawić mięsa.
Ser żółty oraz masło pokroić w grube słupki.
Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem, ułożyć po kawałku masła oraz sera, posypać natką pietruszki.
Zwinąć szczelnie mięso u rulon nakładając najpierw dwa boki na siebie.
Każdą roladkę panierować w roztrzepanych jajkach z mlekiem a następnie w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z każdej strony.
Usmażone odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Obraz 041

 

Obraz 056

 

Smacznego :)