Roladki drobiowe z masłem ziołowo-szparagowym

DSC_0982

Wyśmienite roladki drobiowe z płynnym masłem o smaku szparagów, ogródkowych świeżych ziół i czosnku. Oczywiście najlepiej smakują podane z młodymi ziemniakami, posypanymi koprem i sałatką ze świeżych warzyw, mizerią lub po prostu sałatą ze śmietaną, jednak odgrzane na szybko i podane ze świeżym pieczywem, maczanym w wypływającym maśle są równie smaczne :)

DSC_0982
Składniki:
3 pojedyncze piersi z kurczaka bez polędwiczek
sól, pieprz
3 łyżki tartego sera żółtego
2 jajka+ 2 łyżki mleka do panierowania
bułka tarta do panierowania
Farsz:
1/2 pęczka ugotowanych zielonych szparagów ( około 250g)
100g. masła 82%
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
Przygotowanie:
Farsz: Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić.
Zimne szparagi pokroić drobno, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
Masło ugnieść dokładnie z szparagami, czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem.
Zawinąć np. w folię spożywczą, odstawić do lodówki by stężało.
Każdą pierś przekroić wzdłuż na  2-3 plastry, delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem.
Każdy plaster mięsa posypać serem żółtym, położyć solidną łyżeczkę masła szparagowego.
Zwinąć roladki, obtoczyć w jajkach rozbełtanych z mlekiem oraz w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron,

DSC_0972

 

r3

 

Smacznego :)