Roladki drobiowe z kurkami i oscypkiem

DSC_0249

Aromatyczne, pyszne, roladki drobiowe z z farszem który stanowi górski oscypek oraz delikatne, leśne kurki, smażone na maśle z cebulą i natką pietruszki.
Bardzo fajnie smakują w towarzystwie ziemniaków puree i sałatki ze świeżych warzyw

 

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
Farsz:
1 cebula
200g. kurek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki tartego oscypka
świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki masła
Dodatkowo:
1 jajko
4 łyżki mleka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić.
Piersi pokroić w plastry ( np. cztery)
Rozbić delikatnie tłuczkiem.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
Farsz: Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule posiekać drobno.
Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać kurki.
Smażyć na małym gazie kolejne 5 min co jakiś czas mieszając.
Pod koniec doprawić natką pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem.
Na każdy plaster kurczaka ułożyć farsz, posypać tartym oscypkiem.
Zwinąć mięso w rulon.
Panierować w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie w buce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z każdej strony.
Podawać np. z ziemniakami i ulubioną sałatka.

 

DSC_0249

 

 

DSC_0262

 

 

 

 

Smacznego :)