Roladki drobiowe z cheddarem i masłem ziołowym w ziołowej panierce

DSC_0875

Miła odmiana tradycyjnego kotleta drobiowego. Roladki wypełnione wyrazistym serem cheddar oraz masłem ziołowym,  w równie aromatycznej ziołowej panierce.
Świetnie smakują podane z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw.

 

 

DSC_0860
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
6 plastrów sera cheddar
100g. masła 82%
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanej bazylii
świeżo mielony czarny/kolorowy pieprz
sól
Panierka:
2 jajka
4 łyżki mleka
bułka tarta ( około 1 i 1/2 szklanki)
po łyżeczce drobno posiekanej bazylii, koperku i natki pietruszki
olej lub smalec do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś przekroić wzdłuż na 3 plastry, lekko rozbić.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
Plastry sera przekroić na pół.( możemy użyć tartego)
Masło ugnieść z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
Na każdy plaster mięsa położyć pół plastra sera oraz czubatą łyżeczkę masła.
Założyć dwa brzegi piersi na farsz a następnie zwinąć w rulon.
Panierka: Jajka roztrzepać z mlekiem.
Bułkę tartą wymieszać z ziołami.
Panierować roladki w jajkach a następnie w bułce tartej.
Smażyć w rozgrzanym oleju/ smalcu na rumiano z obu stron.

 

DSC_0875

 

DSC_0867

Smacznego :)