Roladki drobiowe w boczku ze szparagami i suszoną śliwką

Obraz 049

Wyśmienite roladki drobiowe owinięte chrupiącym boczkiem z delikatnymi szparagami i charakterną śliwką.
Roladki świetnie smakują z domowymi frytkami i świeżymi warzywami.
Można podać je z sosem cytrynowym czy też koperkowym a serwując na zimno pokroić w cienkie plastry i dodać do wiosennej sałatki.

Obraz 022 Obraz 037

Składniki
2 pojedyncze piersi z kurczaka
400g białych szparagów
50g. suszonych śliwek
6 cienkich plastrów boczku parzonego
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
wiórki masła śmietankowego
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś przekroić wzdłuż na 3 plastry, lekko rozbić.
Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.
Z umytych szparagów odłamać zdrewniałe końce, gotować 3 min w osolonym wrzątku.
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
Na każdy plaster mięsa ułożyć kawałki śliwek oraz po 2-3 szparagi.
Zwinąć roladkę.
Każdą obwinąć ścisło plastrem boczku.
Mięso ułożyć na blaszce,posypać wiórkami masła.
Piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podawać na ciepło np. z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i wiosenną sałatką.

 

Obraz 019

 

Obraz 049

 

Obraz 045

 

Smacznego :)