Rolada z kremem czekoladowym i malinami

Obraz 048

Rolada biszkoptowa dla miłośników słodkich wypieków. Krem z białej czekolady z dodatkiem mascarpone i słodkiej śmietanki idealnie smakuje w towarzystwie malin. Jako wykończenie lukier w kolorze delikatnego różu , słodki z nutą kwaskowości soku z cytryny.

Obraz 041 Obraz 031

 

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem czekoladowy:
300g. białej czekolady ( 3 tabliczki)
200 ml śmietanki 36%
250g.mascarpone
Dodatkowo:
250g. malin
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z malin bez cukru
Przygotowanie:
Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier, miksować do czasu aż się rozpuści.
Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!)
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Krem czekoladowy:Czekoladę połamać, rozpuścić nad kąpielą wodną.
Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić, dodać mascarpone oraz zimną czekoladę, zmiksować.
Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości krem czekoladowy oraz ułożyć maliny.
Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
Pozostawić w lodówce na 3-4 godz a najlepiej na noc aby krem dokładnie stężał.
Lukier:Cukier poder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i malin.
Lukrem polać roladę

Obraz 048

Obraz 052

 

 

Smacznego :)