Rolada z szynki wieprzowej wypełniona mielonym mięsem indyczym oraz jajkiem.Świetnie smakuje na ciepło podana z ziemniakami i sosem chrzanowym na zimno zaś pokrojona w cienkie plastry ze świeżym pieczywem lub podana jako przystawka.Polecam przygotować na rodzinny czy też świąteczny obiad – jest bardzo podzielna i smaczna.
Składniki:
Szynka:
1-1,2 kg. szynki wieprzowej w kawałku
0,5 l. mleka
4 łyżki ostrej musztardy
5 liści laurowych
5 ziarenek czarnego pieprzu
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
przyprawa do wieprzowiny
Farsz:
400g. mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżka ostrego chrzanu
1 czubata łyżeczka przyprawy do drobiu( lub do kurczaka/indyka)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 jajko surowe
4 jajka ugotowane na twardo
Dodatkowo:
przyprawa do wieprzowiny
Przygotowanie:
Mleko połączyć z musztarda , pokruszonymi liśćmi laurowymi, pieprzem ,pieprzem w ziarnach oraz solą.
W mieszance zamarynować szynkę , odstawić na minimum 12 godz. do lodówki.
Umytą i osuszoną szynkę rozkroić na płat , oprószyć solą , pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.
Farsz:Mięso mielone połączyć z posiekaną drobno cebulą i natką pietruszki , chrzanem , surowym jajkiem oraz z przyprawami.
Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek.
Na szynce rozłożyć farsz a na jednym z końców ułożyć ugotowane jajka.
Zwinąć ścisło roladę , po wierzchu posypać przyprawą do wieprzowiny , związać nicią wędliniarską oraz zawinąć w folię aluminiową.
Piec około 2 h. w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Przed podaniem usunąć sznurek.