Rodowity chińczyk za pewnie przygotował by oryginalną chińszczyznę całkiem inaczej jednak ta wersja mojej rodzinie tak bardzo zasmakowała że tuż po przygotowaniu zniknęło pół „garnka” , danie jest kremowe , syte i bardzo ostre o wyrazistym smaku curry. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chińszczyzna curry

Składniki:
( 6-8 porcji)
200g. białego ryżu
1 podwójna pierś kurczaka
100g. grzybów mun
200g. selera marynowanego
2 marchewki
1 czerwona papryka
1 biała część pora
2 białe cebule
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka pasty chili
4 łyżki curry w proszku ( ok. 30g.)
2 łyżki ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka soli
Marynata do kurczaka:
2 łyżki ciepnego sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ( można użyć zwykłej)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli i pieprzu
olej do smażenia
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Ryż ugotować na pół twardo w osolonym wrzątku.
Piersi oczyścić z błonek , umyć , osuszyć.
Składniki marynaty połączyć razem , zalać kurczaka , wymieszać , odstawić na 2-3 h. do lodówki.
Warzywa obrać , umyć osuszyć.
Paprykę oraz marchew pokroić w paski.
Pora i cebule pokroić drobno.
Selera odsączyć z zalewy , grzyby mun zalać wrzątkiem , odstawić na 10 min by napęczniały -pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej , smażyć kurczaka na rumiano , po tym czasie dodać warzywa , podlać odrobiną wody , dusić do jej odparowania.( warzywa powinny być już miękkie)
Do garnka przełożyć ryż oraz zawartość patelni , zalać wodą 2 cm ponad składniki.
Dodać pastę chili , sos sojowy oraz przyprawy.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Dusić 5 min od zagotowania się wody.
Danie podawać gorące.

Smacznego :)