Risotto z podgrzybkami i oscypkiem

DSC_0217

Risotto pełne niesamowitego smaku, świeżych, leśnych podgrzybków oraz prawdziwego, górskiego oscypka.
Doprawione aromatyczną natką pietruszki z masłem które nadaje daniu kremowości.
Przepyszny pomysł na obiad lub kolację.

DSC_0228

Składniki:
300g ryżu arborio
400g. podgrzybków
2 cebule
2 łyżki masła klarowanego
200ml białego wina
1l. rosołu lub bulionu
1/2 pęczka natki pietruszki
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
1/2 tartego oscypka
1 czubata łyżka masła 82%
Przygotowanie:
Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w paski.
Cebulę posiekać drobno.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dołożyć grzyby smażyć przez kolejne 10 min.
Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Wlać wino, gdy ryż go wchłonie dolać ok. 0,5l rosołu/bulionu.
Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo dolewać rosół , sprawdzając miękkość ryżu, co jakiś czas mieszając.
Danie doprawić solą i pierzem.
Wsypać tarty oscypek oraz natkę pietruszki.
Smażyć jeszcze chwilę mieszając.
Dołożyć masło, smażyć do jego rozpuszczenia.
Risotto zdjąć z gazu, podawać gorące.

 

DSC_0217

Smacznego :)

DSC_0233