Risotto z kurkami i świeżym lubczykiem

Obraz 044

Kremowe risotto z delikatnymi w smaku leśnymi kurkami oraz aromatycznym, świeżym lubczykiem.

Obraz 044

Składniki:
1 cebula
2 łyżka masła klarowanego
300g. oczyszczonych kurek
300g. ryżu arborio
100ml białego wina
1l. rosołu lub bulionu
1 garść świeżych liści lubczyku
sól morska świeżo mielona
pieprz czarny świeżo mielony
2 łyżki masła prawdziwego
100g. tartego parmezanu
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle klarowanym.
Dodać kurki, smażyć kolejne 2-3 min co chwila mieszając.
Wsypać suchy ryż, smażyć do momentu aż ziarenka staną się szkliste.
Wlać wino a po chwili ok 0,5l. rosołu.
Smażyć do momentu aż ryż wchłonie płyn.
Stopniowo dolewać resztę bulionu sprawdzając miękkość ryżu.
Gdy miękkość ryżu jest idealna dodajemy drobno posiekany lubczyk, masło oraz doprawiam solą i pieprzem.
Pozostawiamy do rozpuszczenia się masła.
Risotto zdejmujemy z gazu,wsypujemy parmezan energicznie mieszamy.
Podajemy gorące.

 

 

 

Obraz 049

 

Smacznego :)