Risotto z bobem

Obraz 061

Kremowe risotto z bobem o pięknym żółtym kolorze. Pyszna propozycja na prosty a jakże pyszny obiad lub wykwintną kolacje przy lampce wina.

Obraz 044 Obraz 038

Składniki:

500g. bobu
300g. ryżu do risotto
2 cebulki dymki
2 duże ząbki czosnku
masło klarowane do smażenia
250 ml białego wina
700 ml bulionu warzywnego lub rosołu
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki sosu piri-piri
sól
świeżo mielony pieprz kolorowy
cheddar lub parmezan do posypania risotto

Przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości , odcedzić , przelać zimną wodą , obrać ze skórki ( skórkę można także zostawić)
Dymki oraz obrany czosnek posiekać drobno , zeszklić na rozgrzanym maśle , wsypać ryż smażyć chwilkę mieszając.
Do ryżu wlać wino , gdy zostanie wchłonięte podlewać stopniowo bulionem aż do jego wykończenia.
Pod koniec podlewania bulionem dodać przyprawy oraz bób , paro krotnie przemieszać.
Risotto podawać natychmiast posypane tartym serem.

Obraz 061

 

Obraz 048

Smacznego :)