Risotto kokosowe z indykiem i brokułem

Obraz 041

Kremowe , delikatne idealne dla dorosłych i dla dzieci risotto z indykiem i brokułem o wspaniałym smaku mleczka kokosowego. Z podanych składników wychodzi porządnych 5 porcji.

Obraz 023

Składniki:Obraz 045

250g. ryżu do risotto
500g. fileta z indyka
1 broków ( ok. 500g.)
1 cebula
4 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju kokosowego
800 ml mleczka kokosowego ( 2 puszki)
200 ml rosołu drobiowego
2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
2 łyżki ziół do dań drobiu
sól morska świeżo mielona
kolorowy pieprz świeżo mielony
2 łyżki masła 82%
Parmezan , cheddar lub inny pikantny ser do podania z risotto

Przygotowanie:

Mięso myjemy , osuszamy , kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy , wkładamy indyka , doprawiamy suszonymi pomidorami oraz ziołami , smażymy na rumiano.
Mięso zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa szklimy cebulę z czosnkiem.
Wsypujemy ryż , smażymy chwilkę mieszając aż stanie się szklisty.
Umytego brokuła dzielimy na małe różyczki , dodajemy na patelnie.
Składniki zalewamy 1 ok. 1/2 puszki mleczka kokosowego.
Gdy ryż go wchłonie stopniowo dolewamy mleczko do jego wykończenia ( kolejne 600 ml)
Na koniec wlewamy rosół , wkładamy indyka , dusimy do powstania kremowego risotto.
Doprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem , dodajemy masło.
Ponownie mieszamy.
Podajemy natychmiast na gorąco posypane tartym serem.

Obraz 041

 

Smacznego :)