Ravioli ze szpinakiem , mascarpone i suszonymi pomidorami

Obraz 012

Delikatne w smaku ravioli ze wspaniałym kremowym farszem który wypływa po przekrojeniu pierożka.
Najlepiej smakują świeżo po ugotowaniu polane stopionym masłem z wiórkami sera jednak odsmażone na maśle są równie smaczne.

Obraz 020 Obraz 009
Składniki:
Ciasto:
450g. mąki pszennej
3 żółtka
1 całe jajko
4 łyżki oleju
1/2 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
200g. liści świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
500g. sera mascarpone
10 pomidorów suszonych z oleju
1 łyżka oleju z pod suszonych pomidorów
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól , pieprz
Dodatkowo:
białko do posmarowania ciasta
stopione masło do polania ravioli
tarty ser żółty do posypania ravioli ( najlepszy pikantny np. cheddar lub parmezan)

Przygotowanie:
Ciasto:Do mąki wbić jajko , dodać żółtka , wlać olej oraz wodę , posolić.
Wyrobić dłońmi jednolite ciasto , odłożyć na 30 min aby odpoczęło.
Farsz: Czosnek posiekać drobno , na patelni rozgrzać masło , przesmażyć czosnek , dodać umyty i osuszony szpinak , smażyć aż liście zwiędną.
Suszone pomidory pokroić w kostkę.
Mascarpone wymieszać ze szpinakiem , suszonymi pomidorami , olejem z pomidorów , słodką papryką oraz solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek ok. 0,5 cm na podsypanej mąką stolnicy.
Połowę każdego placka posmarować rozkłóconym białkiem, na posmarowanej połówce ułożyć po 1 łyżeczce farszu w ok. 3 centymetrowych odstępach , przykryć pozostałą połówką dociskając ciasto palcami.
Ravioli wykrawać specjalnym radełkiem lub nożem.
Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
Podawać z roztopionym masłem i wiórami sera.

Obraz 012