Racuchy drożdżowe z jabłkiem i bananem

Obraz 091

Uwielbiane przez dorosłych i dzieci, pulchne, drożdżowe racuchy z owocami.Mogą być słodkim obiadem , podwieczorkiem lub kolacją.

Obraz 106 Obraz 097

Składniki:

Zaczyn:
20g. świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
3-4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
500g. mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
Dodatki:
3 duże słodkie jabłka
2 duże dojrzałe banany
olej + masło do smażenia
cukier puder do oprószenia racuchów

Przygotowanie:

Zaczyn: Drożdże wkruszyć do miski, dodać sól, cukier oraz mąkę.
Wlać mleko, wymieszać do połączenia się składników.
Odstawić na 15 min w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę oraz cukier, wymieszać.
Wbić jajka, wlać mleko oraz wyrośnięty zaczyn.
Mikserem lub łyżką połączyć składniki do powstania gęstego ciasta.
Odstawić na 1 godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dodatki: Owoce umyć, obrać.
Z jabłek usunąć gniazda nasienne, wraz z bananami pokroić w kostkę.
Owoce dodać do ciasta, delikatnie przemieszać.
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła, dużą łyżką nabierać porcję ciasta, smażyć rumiane racuchy z obu stron.
Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Obraz 091

 

Obraz 092

 

Smacznego :)