Pyszna,aromatyczna ,idealna zupa o smaku maślanych ,leśnych grzybów.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupa grzybowa na maślanych grzybach

Składniki:

(Na 3l.garnek)

Składniki:

1,5-2l.bulionu warzywnego

500g. grzybów leśnych(prawdziwki,podgrzybki kurki)

2 marchewki

1 pietruszka

4 ziemiaki

2 łyżki masła

2-3 liście laurowe

parę ziarenek ziela angielskiego

sól,pieprz

250ml.śmietany 18%
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Przygotowanie:
Grzyby dokładnie umyć,osuszyć,pkroić w plastry.
Na patelni rozgrzać masło,włożyć grzyby ,smażyć do momentu zmiejszenia objętości co jakiś czas mieszając.
Warzywa obrać ,umyć.
Marchew oraz pietruszkę pokroić w plastry,ziemniaiki w średniej wielkości kostkę.
Warzywa oraz grzyby przełożyć do garnka,zalać bulionem(ew.możemy użyć wody)dodać liście laurowe oraz ziele angielski,gotować do miękkości.
W między czasie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chwilkę przed końcem gotowania śmietanę połączyć z chochlą zupy- przelać do garnka ,wymieszać.

Smacznego :)