Pulpety w sosie z suszonych grzybów leśnych

obraz-069

Delikatne pulpety wieprzowe w mocno grzybowym ,wyrazistym w smaku , aromatycznym sosie.

Składniki:
Pulpety:
400g mielonej szynki wieprzowej
1 kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
Sos grzybowy:
1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
2 cebule
1 marchewka
1 łyżka masła
sól , pieprz
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej -jeśli sos by wyszedł za rzadki
Przygotowanie:
Sos grzybowy: Grzyby namoczyć na co najmniej godz w ciepłej wodzie/wrzątku.Odcedzić opłukać.
Pokroić grzyby w paski , obgotować , odcedzić pozostawiając wywar po gotowaniu grzybów.
Cebulę pokroić w kostkę , marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzać masło , przesmażyć cebulę , dodać grzyby oraz marchew. Smażyć do miękkości warzyw.


Pulpety:Mięso mielone przełożyć do miski , dodać odciśniętą z mleka kajzerkę , jajko , oregano oraz sól i pieprz.
Dłońmi wyrobić jednolitą masę mięsną , formować małe pulpeciki , każdego obtoczyć w mące pszennej.


Do garnka z warzywami wlać wywar z gotowania grzybów , włożyć pulpeciki. Jeśli wywaru będzie za mało dolać wody do wysokości mięsa.
Gotować na wolnym ogniu 30 min, doprawić solą i pieprzem.
Śmietankę połączyć z paroma łyżkami sosu i ewentualnie łyżką mąki pszennej jeśli sos wyszedł za rzadki , przelać do garnka , delikatnie wymieszać .

Pulpeciki podawać z kaszą , makaronem lub ziemniakami np. w formie kopytek.

obraz-069 obraz-057

Smacznego :)