Pulpety w sosie pieczarkowo-koperkowym

DSC_0299

Mięciutkie pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowym z koprem i słodką śmietanką. Świetnie smakują podane z ziemniakami i mizerią

DSC_0299
Składniki:
Pulpety:
1 kg. łopatki wieprzowej
sól, pieprz
mąka pszenna
smalec do smażenia
Sos:
2 cebule
500g. pieczarek
1 duży pęczek kopru
600 ml rosołu lub bulionu ( użyłam rosołu drobiowo- wołowego)
sól, pieprz
200 ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie:
Pulpety:Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Doprawić solą i pieprzem.
Z mięsa formować małe pulpety, obtaczać w mące pszennej.
Pulpety smażyć na rozgrzanym smalcu na rumiano.
Sos: Obrane pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę.
W oddzielnej głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
Dusić do odparowania płynu.
Do warzyw wlać rosół/ bulion a po chwili dodać pulpety oraz drobno posiekany koper.
Gotować na wolnym gazie przez kolejne 15 min.
W między czasie doprawić solą i pieprzem.
Mąkę pszenną połączyć z paroma łyżkami sosu, przelać do garnka, wymieszać.

 

DSC_0315

 

DSC_0306

Smacznego :)