Pulpety w kapuście włoskiej zapiekane w śmietanie

Obraz 078

Moja rodzina bardzo lubi pulpety dlatego staram się urozmaicać ich podanie. Tym razem postanowiłam przygotować zapiekane z słodkie śmietance otulone włoską kapustą.Tą wersję każdy z chęcią zajadał i chwalił.Wyszły delikatnie pikantne oraz słodkie.

Składniki:DS2
Pulpety:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy stołowej
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 pęczka posiekanego kopru
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki chiliDS5
2 łyżki masła
smalec lub olej do smażenia
maka pszenna
4 duże liście kapusty włoskiej
Sos śmietanowy:
250 ml słodkiej śmietany 30 %
4 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
szczypta chili

 
Przygotowanie:
Pulpety:Cebulę oraz czosnek obieramy.
Cebulę kroimy w kostkę , czosnek siekamy drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło , wrzucamy cebulę , gdy się lekko zeszkli dodajemy czosnek.
Smażymy chwilę co jakiś czas mieszając.
Mięso przekładamy do miski , wsypujemy przyprawy , zioła oraz bułkę tartą. Dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem , musztardę oraz wbijamy jajko.
Masę dokładnie wyrabiamy rękoma.
Dłońmi formujemy okrągłe pulpety , każdego obtaczamy w mące pszennej.
Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej , smażymy pulpety na rumiano.
W garnku zagotowujemy wodę , blanszujemy liście kapusty , odcedzamy.
Każdy liść kroimy w paski szerokości pulpeta omijając twardą łodygę.
Usmażone pulpety zawijamy w pasek kapusty.
Układamy w naczyniu do zapiekania.
Sos śmietanowy:Obie śmietany przelewamy do miski , wsypujemy przyprawy , mieszamy.
Pulpety zalewamy sosem.
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.

Obraz 078

Smacznego :)