Pulpety marchewkowe z sosie koperkowym

Pulpety marchewkowe z sosie koperkowym

Delikatne pulpety z ziołami i dużą ilością marchwi w sosie koperkowym. Idealne dla dzieci i osób dbających o dietę. Zamiast jajek i bułki tartej do mięsa dodałam kaszę manną a śmietanę w sosie zastąpiłam jogurtem naturalnym.

 

Składniki:
Pulpety:
300g. mielonej łopatki wieprzowej
3 marchewki
1 cebula
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki suszonej bazylii
sól , pieprz
Sos koperkowy:
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki pszennej
1/2 pęczka posiekanego kopru
sól , pieprz
Pulpety marchewkowe z sosie koperkowym Pulpety marchewkowe z sosie koperkowym Pulpety marchewkowe z sosie koperkowym

Przygotowanie:
Pulpety:Marchew obieramy , myjemy , ścieramy na tarce o małych oczkach.
Obraną cebulę kroimy w kostkę , warzywa mieszamy z kaszą manną.
Do warzyw dodajemy mięso , natkę pietruszki , bazylię oraz sól i pieprz do smaku.
Wyrabiamy masę rękoma.
Z masy formujemy zgrabne , okrągłe pulpety.
W garnku zagotowujemy wodę , wkładamy pulpety do wrzątku , gotujemy 15 min.
Sos:Do miski przelewamy jogurt naturalny , wsypujemy mąkę oraz wlewamy parę łyżek wody z gotowania się pulpetów.
Mieszamy energicznie do połączenia się składników.
Dodajemy koper ,sól i pieprz do smaku , mieszamy.
Do garnka z pulpetami wlewamy powoli sos koperkowy delikatnie mieszając.
Gotujemy razem ok. 10 min.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)