Pulpety drobiowe w sosie mascarpone

obraz-009

Delikatne pulpeciki drobiowe w kremowym sosie na bazie serka mascarpone z dodatkiem świeżego kopru.

Składniki:
Pulpety:
500g. mielonego fileta z indyka
1 jajko
2 kajzerki namoczone w mleku
sól , pieprz
mąka pszenna do otoczenia pulpetów
Sos mascarpone:
250 ml rosołu lub bulionu
200 ml śmietany 18%
250 g serka mascarpone
1 żółtko
1 łyżka mąki pszennej
1/2 pęczka posiekanego kopru
sól , pieprz
Przygotowanie:
Pulpety: Do mięsa wbić jajko , dodać odciśnięte z mleka kajzerki , doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić masę mięsną do połączenia się składników.
Z mięsa formować okrągłe pulpety , każdego otoczyć w mące pszennej.
W garnku zagotować ok. 0,5l wody , włożyć pulpety , gotować 15 min.
Sos mascarpone: w oddzielnym garnku podgrzać rosół , dodać śmietanę , mascarpone orz żółtko cały czas energicznie mieszając aby nie powstały gródki.
Wsypać posiekany koperek , doprawić solą i pieprzem.
Sos przelać do garnka z pulpetami delikatnie mieszając.
Gotować kolejne 15 min.
Mąkę rozprowadzić w paru łyżkach sosu ,przelać do pulpetów , pozostawić na gazie do zgęstnięcia.

obraz-006 obraz-002     Smacznego :)