Pulpeciki po chińsku

Obraz 030

Moja rodzina uwielbia sosy w stylu chińskim które podaję z ryżem dlatego staram się wymyślać coraz nowsze połączenia oraz kombinacje smakowe.
Najbardziej przypadły nam do gustu sosy z nutą ostrości ze świeżym czosnkiem i imbirem .
Mąż szaleje za smakami curry mógł by nim doprawiam dosłownie wszystko dlatego i dwa rodzaje czyli pasta oraz curry w proszku znalazły się w warzywnym sosie.

Danie wyszło wyśmienite i oczywiście znikło szybciej niż zdążyłam je przygotować. Nikogo nie trzeba było zapraszać do stołu a wręcz domownicy już przy nim czekali :)

Mięsne, małe pulpeciki na dwa kęsy z posmakiem musztardy zatopione w pełnym wyśmienitych warzyw i dodatków sosie nasyci i rozgrzeje nie tylko każdego smakosza kuchni chińskiej.

Do przygotowania dania oczywiście nie zbędna jest porządna patelnia do której nic nie przywiera – pulpeciki ładnie usmażą się na rumiano i powoli uduszą w sosie . Patelnia  #Ambition spełnia warunki na 6 z ” + „

Obraz 031 Obraz 036

Składniki:
Pulpeciki:
500g. zmielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 łyżki bułki tartej
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
mąka do obtoczenia pulpetów
olej do smażenia
Warzywa:
450 g warzywnej mieszanki chińskiej
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
500 ml domowego wywaru mięsnego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu piri-piri
1 łyżeczka curry w proszku
szczypta cynamonu
sól,pieprz
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej ( można pominąć jeśli odpowiada nam gęstość sosu)
Dodatkowo:
ugotowany ryż ok. 50g. na osobę
Przygotowanie:
Pulpeciki: Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać musztardę i śmietanę.
Wsypać bułkę tartą , natkę pietruszki oraz sól i pieprz.
Wyrobić masę mięsną.
Dłońmi formować małe pulpeciki , każdego obtaczać w mące pszennej.
Na patelni rozgrzać olej , smażyć pulpety na rumiano.
Warzywa:Do mięsa dodać mrożone warzywa , przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz posiekany drobno imbir.
Smażyć kolejne 5 min co jakiś czas delikatnie mieszając.
Wlać wywar mięsny dusić miękkości warzyw.
Doprawić sosem sojowym, piri-piri , pastą curry , oraz resztą przypraw.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać z paroma łyżkami wody , wlewać cienkim strumieniem do sosu mieszając. ( ten etap można pominąć jeśli sos ma wg. gustu odpowiednią gęstość )

Danie podawać na gorąco z ryżem.

 

 

Obraz 029

Obraz 030

Obraz 041

#myAmbition

na hasło ZDROWA-JESIEŃ czytelnicy bloga otrzymają rabat 10% na zakupy #Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.)

 


Zdrowa jesień na talerzu

Kliknij TUTAJ (lub na grafikę), aby uzyskać 10% rabatu w sklepie Dajar

http://durszlak.pl/pliki/1394

 

Smacznego :)