Pulled pork ( Szarpana wieprzowina)

Obraz 066

Pulled pork czyli długo pieczona w niskiej temp szarpana wieprzowina. Mięso jest pyszne, tak miękkie że pod naciskiem widelca rozpada się na cienkie włókna.
Wieprzowinę możemy podać na ciepło do obiadu lub przygotować popularną kanapkę.

Składniki:
2 kg karkówki wieprzowej
4 łyżki miodu prawdziwego
słodka papryka mielona
ostra papryka mielona
sól
pieprz
Dodatkowo:
4 marchewki
2 cebule
6 łyżek pikantnej musztardy
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć.
Nasmarować miodem, oprószyć przyprawami.
Odstawić na dwie godz. do lodówki.
Po tym czasie obrane marchewki pokroić w grube plastry , cebulę w piórka.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć musztardę oraz warzywa.
Na wierzch położyć mięso.
Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, piec 9 godz w piekarniku nagrzanym do 90 st.
W między czasie mięso podlewać parokrotnie wytworzonym, musztardowym sosem.
Gotową karkówkę poszarpać widelcem.
Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu lub na zimno z pieczywem.

Obraz 066

Obraz 027

 

 

Smacznego :)