Pstrągi pieczone z porem i kolendrą

DSC_0255

Pieczone pstrągi to prosty pomysł na pyszny obiad w parę chwil. Ryba skropiona sokiem z limonki, pieczona z dodatkiem masła oraz pora z aromatyczną kolendrą wychodzi delikatna i niezwykle soczysta.Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki i sałatkę ze świeżych pomidorów.

DSC_0255 DSC_0240
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
sok z połowy limonki
sól morska świeżo mielona
czarny pieprz świeżo mielony
1 por-biała część
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
pół plasterki limonki
wiórki masła śmietankowego
Przygotowanie:
Pstrągi umyć, osuszyć, skórę ponacinać na ukos.
Ryby skropić od wewnątrz i po wierzchu sokiem z limonki, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem.
Pora posiekać drobno, zeszklić na maśle klarowanym, wymieszać z dwiema łyżkami posiekanej kolendry.
Mieszanką nafaszerować pstrągi.
Wierzch ryb posypać pozostałą kolendrą, ułożyć półplasterki limonki.
Ryby luźno zawinąć w folię aluminiową wraz z wiórkami masła śmietankowego.
Piec ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)DSC_0254