Pstrąg tęczowy z bukietem warzyw gotowany na parze

Obraz 027

Lekki a syty posiłek pełen witamin i energii. Ryba z mnóstwem warzyw gotowana na parze , jedyną przyprawą jest pieprz cytrynowy oraz sok z cytryny.

Składniki:
1 wypatroszony pstrąg tęczowy
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
1/2 małego brokuła
1/2 małej cukinii
1 łodyga selera naciowego
2 ziemniaki
1 marchewka
kiełki rzodkiewki
ćwierć cytryny

Obraz 027
Przygotowanie:
Pstrąga myjemy , osuszamy. Nacinamy skórę na ukos. Rybę od środka oraz po wierzchu skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem cytrynowym.
Ziemniaki i marchew obieramy. Wszystkie warzywa myjemy. Ziemniaki i cukinię kroimy w plastry , seler oraz marchew w paski. Brokuła dzielimy na małe różyczki. W naczyniu do gotowania na parze układamy rybę , w oddzielnym warzywa. Gotujemy 20-25 min.
Podajemy posypane kiełkami rzodkiewki z ćwiartką cytryny. Możemy podać także z delikatnym sosem jogurtowym lub koperkowym.

Obraz 016

Smacznego :)