Domowy zakwas na żurek

DSC_0201

Przygotowany w domu zakwas sprawia że nasz świąteczny żurek jest odpowiednio kwaśny i nie powtarzalny w smaku.

Składniki:
12 łyżek mąki żytniej razowej
6 liści laurowych
5 ząbków czosnku
10 kulek ziela angielskiego
5 kulek czarnego pieprzu
700 ml. przegotowanej ciepłej ( nie gorącej) wody
gaza lub bawełniana ściereczka

Przygotowanie:
Do wysokiego słoja wsypać mąkę oraz wlać wodę , dokładnie wymieszać. Ząbki czosnku obrać , delikatnie zmiażdżyć. Do słoja dołożyć czosnek , ziele angielskie , pieprz oraz liście laurowe. Zakwas przykryć gazą lub bawełniana ściereczką.
Przechowywać w suchym , przyciemnionym , nieprzewiewnym miejscu. Zakwas gotowy jest po czterech dniach. Możemy przygotować na nim żurek lub barszcz biały

DSC_0198

Smacznego :)