Przepis na ciasto do pizzy pochodzi z książki ” Kuchnia Włoska” Sos który jest moim ulubionym idealnie się z nim komponuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pizza na cieście chlebowym z sosem śmietanowym

 

 

Składniki:

Ciasto:
250 g maki
100 ml. letniej wody
15 g. świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy
Sos:
250 ml śmietany 18%
2 łyżki maślanki
1/2 pęczka koperku
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Dodatki:
Tarty ser żółty
salami
szynka z piersi indyka
pieczarki
cebula
kukurydza
przyprawa do pizzy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:

Do szklanki kruszymy drożdże , dodajemy cukier , zalewamy wodą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min do wypłynięcia drożdży na wierzch i podstania bąbelków . W tym czasie mąkę wsypujemy do miski mieszamy z solą i olejem. Na środku miski robimy dołek , wlewamy gotowy zaczyn. Wyrabiamy ciasto do tej pory aż stanie się gładkie , elastycznie i nie będzie przywierało do rąk. ( Możemy sobie pomóc smarując ręce odrobiną oliwy lub oleju) Gotowe ciasto wkładamy do miski wysmarowanej oliwą , odstawiamy na 1h. przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Sos: Śmietanę łączymy z maślanką solą oraz pieprzem. Koperek siekamy drobno , dodajemy do sosu , mieszamy.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy " Tłukąc je pięściami" po 4 razy z każdej strony dzielimy je na 2 lub 3 części zależy od wielkości pizzy jaką chcemy uzyskać.

Rozwałkowujemy cienkie placki , zawijamy brzegi do góry. Środek smarujemy obficie sosem śmietanowym.Na sosie układamy resztę dodatków ,np. ser , salami , szynka , pieczarki , cebula , kukurydza , ser, oprószamy przyprawą do pizzy. Pieczemy 20-25 min w 180st z termoobiegiem grzanie góra-dół.

Smacznego :)