Przepis inspirowany książką Kuchnia Włoska. Smak i połączenie składników jest po prostu wyborne. Zapraszam :)

DSC02477

Spaghetti z ricottą i boczkiem

Składniki:
Na 2-3 porcję:
250 g. makronu spaghetti
250 g. sera Ricotta ( 1 opakowanie)
100 g. sera Gouda w kostce
4 plastry boczku pieczonego ( ok 0,5 cm grubości)
2 jajka
1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego ew. z kostki
2 łyżki masła śmietankowego
1 kopiasta łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
sól , pieprz
woda + olej do zagotowania makaronu

DSC02477

 

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli i oleju ( by się nie sklejał) , odcedzamy , przekładamy z powrotem do garnka dodajemy masło oraz pietruszkę -mieszamy zostawiamy pod przykryciem
W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę , smażymy bez dodatku oleju gdyż sam go wytworzy, jajka roztrzepujemy z ricottą , bulionem oraz solą i pieprzem , dusimy na wolnym ogniu do zgęstnięcia sosu co chwila mieszając.
Do garnka z makaronem przelewamy gotowy , gorący sos , dokładnie mieszamy.
Rozkładamy na talerze , oprószamy tartą goudą.

Smacznego :)