Przecier pomidorowy

obraz-027

Domowy przecier z samych soczystych pomidorów , jako dodatek tylko sól. Jest po prostu pyszny , po otwarciu słoika pachnie i smakuje letnimi pomidorami. Idealnie sprawdzi się do zupy pomidorowej , sosów , pizzy i wielu innych dań.
Polecam serdecznie bo chociaż pracy przy nim jest dość sporo stanie się w kuchni nie zastąpiony.

Składniki:
( Na ok 6 l. przecieru)
10 kg. pomidorów -użyłam pół na pół zwykłych okrągłych oraz podłużnej limy
2 łyżki soli
Przygotowanie:
Pomidory myjemy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę , parzymy pomidory , zdejmujemy z nich skórkę.
Z każdego pomidora usuwamy szypułkę , kroimy w ćwiartki.
Pomidory umieszczamy w dużym garnku , gotujemy do momentu aż warzywa się rozgotują.
Przecedzamy przez sito pozbywając się pestek oraz ewentualnych resztek skórek.
Przecier przekładamy ponownie do garnka , gotujemy 10 min , wsypujemy sól , mieszamy.
Gorący przelewamy do czystych słoików , zakręcamy szczelnie , odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Słoiki możemy pasteryzować koło 10 min , ja dla bezpieczeństwa pasteryzowałam.

 

obraz-109 obraz-049

obraz-105

obraz-060 obraz-097

     Smacznego :)