Proste i bardzo szybkie w przygotowaniu danie a jakie smaczne. Jak to się mówi siła tkwi w prostocie :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wiejskie ziemniaczki z jajkiem sadzonym

Składniki:
( Na 2 porcję)
10 średnich ziemniaków( ja miałam młode)
1 długie pętko ulubionej kiełbasy
200g g. słoniny
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-4 jajka w zależności od apetytu
2 łyżki masła
posiekany koperek
chili , curry , przyprawa do dań z ziemniaków
sól , pieprz

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przygotowanie:
Ziemniaki obrać umyć ,zostawić w całości lub przekroić na pół , gotować do miękkości z dodatkiem soli.
Kiełbasę , słoninę oraz obraną cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek obrać pokroić w pół plasterki.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła przesmażyć chwilkę pokrojone składniki.
Ugotowane ziemniaki odcedzić , osuszyć nad ogniem przełożyć na patelnię , dodać kolejną łyżkę masa , oprószyć przyprawami.
Wszystko razem wymieszać , smażyć do zarumienienia się składników.
W między czasie na oddzielnej patelni rozgrzać odrobinę oleju , usmażyć jajka sadzone ( wbić jajka na patelnię , smażyć na małym ogniu pod przykryciem) , oprószyć solą i pieprzem.
Gotowe ziemniaki rozdzielić na porcję , posypać posiekanym koperkiem , podawać z jajkami.

Danie można podać z kubkiem maślanki lub zsiadłego mleka.

Smacznego :)